1.Stoofpotje

Ingrediënten: 
500 gr. Hertenstoofvlees, 1 grote ui, braadboter, 5 dl. wildbouillon of runderbouillon, bindmiddel naar keuze, maizena of bloem, eventueel voor smaakversterking: 3 laurierblaadjes, 3 kruidnagels,  1 eetlepel azijn, theelepel suiker, peper en/of zout.
Bereiding:
  1. Pel en snipper de ui.
  2. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees op een matig vuur lichtbruin.
  3. Bestrooi het vlees met peper en zout.
  4. Haal het vlees uit de pan.
  5. Bak de ui in de braadboter zachtjes glazig (± 3 min.)
  6. Leg het vlees terug in de pan.
  7. Schenk wildbouillon in de pan zo dat het vlees net onderstaat, voeg de laurierblaadjes, de kruidnagels en de azijn toe en breng het vocht tegen de kook aan.
  8. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees op het allerlaagste vuur in ca. 1,5 uur.
  9. Bind het stoofvlees met een papje van bloem en water of maizena en water.
  10. Voeg naar smaak nog kruiden toe.
Serveertip: Stoofvlees met aardappelpuree en rode kool, of met friet en een frisse salade.

 
2.Gestoofd hertenvlees met koffie

Ingrediënten:
      500 gr hertenstoofvlees
      3 eetlepels maisolie
      2 uien
      2 groene paprika,s
      4 tomaten
      3 dl sterke koffie
      1 eetlepel tomatenketchup
      4 worteltjes
       teentje knoflook
 
Bereiding:
Snij het vlees in blokjes,als dat nog niet gebeurd is. Schil de uien en snij ze in ringen. Verwijder de steeltjes en zaadjes van de paprika en snij ze in reepjes. Schrap de worteltjes en snij ze in stukjes.
 
Verhit de olie in een braadpan en bak de vleesblokjes rondom bruin. Voeg  de uiringen, de paprikareepjes, teentje knoflook en de gehakte tomaten toe. Bak dit even mee en doe dan de koffie en de ketchup erbij.
Doe een deksel op de pan en laat alles op een zacht vuurtje ruim een uur sudderen.
Sudder de laatste 20 min. de wortelstukjes mee.
 

 
3.Kerrie van hert met aubergine
 
Ingrediënten: (4 pers.): 500 g hertenstoofvlees, 1 grote ui, fijngesnipperd, 1 middelgrote aubergine, 1 verse grote tomaat (ontveld en kleingesneden), ½ eetlepel tomatenpuree, 2 teentjes knoflook geperst of fijngehakt, 1 tl komijn (gemalen), 1 tl kurkuma, 1 tl koriander (gemalen), ½ tl gemalen gember, ¼ L yoghurt, zout en peper naar smaak, vetstof.
 
Bereiding:
1.  Snij de aubergine in blokjes van 3 cm en laat ze in zout water weken tot u de aubergine nodig hebt (zonder zout kleurt de aubergine zwart!). Goed afspoelen vooraleer u deze toevoegt.
2.  Verhit de vetstof in een hoge pan en bak het vlees om en om lichtbruin (dichtschroeien); vervolgens het vlees uit de pan halen en de uien fruiten (zo mogelijk eerst extra vetstof verhitten).
3.  Voeg daarna de geperste look en alle droge kruiden toe en laat deze ± 2 min mee bakken.
4.  Roer er vervolgens de stukjes tomaat, tomatenpuree, yoghurt en een beetje water doorheen en voeg het vlees toe. Stof het geheel, afgedekt, ongeveer 15-20 min op een laag pitje.
5.  Voeg tenslotte de stukjes aubergine toe en laat het geheel afgedekt garen (ongeveer 30-40 min). Indien nodig, tijdens het garen extra water toevoegen.
6.  Breng op smaak met peper en zout. Indien gewenst, saus met aardappelbloem binden (normaal niet nodig).
 
Smaakt heerlijke met basmati rijst en een frisse komkommerraita. In de plaats van aubergine kunt u ook courgette gebruiken: 1 grote courgette, in kwart schijven van 3 cm dik gesneden.
 

4.Stoofschotel met zilveruitjes
Ingrediënten: (4 pers.):
750 gr. hertenstoofvlees, 180 gr. zilveruitjes, 2 el. olijfolie, 250 gr. champignons, 1 teentje knoflook geperst, 1 el. bloem, 1 el. rode bessen-gelei, 6 gemalen jeneverbessen, 2,5 dl. rode wijn, zout/zwarte peper.
Bereiding:
  1. Bak de zilveruitjes 2 minuten in de olie.
  2. Bak het vlees rondom bruin en houd het warm.
  3. Bak champignons en look 1 minuut. Voeg zilveruitjes bij, voeg de bloem bij en laat 1 minuut bakken, voeg de wijn bij en 1 dl. water en breng aan de kook.
  4. Doe alles in een ovenschaal, ook het vlees, doe de deksel op de schaal en laat het geheel in een oven van 170° bakken gedurende anderhalf uur.
  5. Haal de schaal uit de oven, giet het vocht in een andere pan en breng aan de kook. Voeg daar de rode bessen-gelei en gemalen jeneverbessen aan toe, breng op smaak met peper en zout en laat doorkoken. Giet de saus over het vlees. Nog even 5 minuten in de oven.
 
5.Goulash van hertenstoofvlees
Benodigdheden (± 500gr. stoofvlees):
50gr gerookt vet spek in blokje. 25gr. bakboter 2 uien, 200gr. tomaten, 
Kruiden: zout, peper, 2 afgestreken eetlepels zoete paprikapoeder, ½ theelepel karwij,            1 uitgeperste knoflookteen.
± 1dl. water.
Bereiding:
  1. Bak ’t gerookte vet spek bruin op ’n matig vuur in 25gr. blueband.
  2. Voeg de gesneden ui en het stoofvlees toe en braad alles op een matig vuur bruin.
  3. Leg 200gr. tomaten even in heet water en ontvel ze.
  4. Snijd ze in stukjes en voeg ze samen met de kruiden aan ’t vlees toe.
  5. Roer alles goed door elkaar en giet er ± 1dl. water bij, zorg dat ’t vlees onder staat.
  6. Laat alles met het deksel op de pan in ca. 1,5 uur op laag vuur stoven.
  7. Eventueel de saus binden met ’n papje van bloem en water.
 
6.Stoofpotje met sinaasappel en hazelnoten
 
Ingrediënten:
     1 gele paprika
     2 uien
     150 gr champignons
     100 gr spekblokjes
     50 gr boter
     2 eetlepels olijfolie
     1 kg hertengoulash
     2 dl jus d’orange
     2 dl wildfond
     2 theelepels koekkruiden
     1 theelepel grootmoeders stoofvleeskruiden,incl. 2 laurierblaadjes
     2 sinaasappels, in partjes
     3 plakken ontbijtkoek
 
Bereidingswijze:
Paprika schoonmaken en in dunne reepjes snijden. Uien pellen en snipperen. Champignons schoonvegen en in plakjes snijden. Hazelnoten pellen en grof hakken en in droge koekenpan licht roosteren.
 
Verhit de boter en de olie in een ruime braadpan. Bak de spekjes hierin uit. Voeg de hertengoulash toe en laat dit in ca. 10 min. rondom bruin bakken. Voeg de uien en paprika toe en laat dit nog 5 min. meebakken. Voeg de jus d’orange, wildfond, koekkruiden en stoofvleeskruiden toe en laat dit aan de kook komen. Het geheel ca. 1 uur zachtjes laten sudderen. Champignons, sinaasappelpartjes en ontbijtkoek toevoegen en nog 30 min. zachtjes laten sudderen. Voor het serveren hazelnoten toevoegen en nogmaals goed doorroeren. Serveertip:Lekker met volkorenpasta.
 
 
 
7.Hertenstoofvlees op Vlaamse wijze

Ingrediënten (4 pers.): 500g stoofvlees, 1 grote ui, 1 donkere trappist (33cl), 1 grote boterham opgesmeerd met mosterd, een scheutje wijn- of frambozenazijn, peper en zout, vetstof.
 
Bereiding:
 
1.    Verhit de vetstof in een hoge pan en bak het vlees tezamen met de gesnipperde uit om en om lichtbruin (dichtschroeien).
2.    Voeg vervolgens de boterham met mosterd, de trappist en de wijnazijn toe en laat het geheel op een zacht pitje garen (50 min – 1 u) op smaak brengen met peper en zout.
 
Serveren met een frisse, gemengde sla en gekookte aardappelen of puree, gegarneerd met verse peterselie. Een winterse variant kan u ook met gestoofd witloof serveren.
 
 
 
8.Hertenstoofpot met bokbier, bruine suiker en steranijs
Hoofdgerecht (6 – 8 personen)
In het najaar en de winter maak ik regelmatig stoofpotten van wild. De uitgesproken smaak van wild (stoofvlees) leent zich goed in combinatie met specerijen en zoetigheid zoals honing, appelstroop, kruidkoek of, in dit recept, bruine suiker.
1 kilo hertenvlees voor goulash, in blokken gesneden
50 g bloem
100 g boter
500 g uien, in ringen
50 g bruine suiker
3 dl bokbier
3 dl runderbouillon
2 kruidnagels
2 blaadjes laurier
1 steranijs
Wentel de vleesblokjes in een kom door de bloem en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de helft boter in een braadpan en bak het vlees in ± 3 minuten rondom bruin. Schep het uit vlees uit de pan en smelt de rest van de boter. Fruit hierin de uien op matig vuur tot ze zacht en lichtbruin zijn, in circa 15 minuten. Doe het vlees erbij met de suiker, bier, bouillon en specerijen en breng de stoof tegen de kook. Laat het vlees op laag vuur ± 2,5 uur sudderen tot het mals en gaar is. Voeg eventueel wat bier of bouillon toe als stoof dreigt uit te drogen.
Bereiden: 30 minuten
Wachten: 2,5 uur

Tip: Lekker met aardappelpuree en rode kool