Hertengebraad met bockbier en pruimen

 
Ingrediënten:
500 gr. hertengebraad in blokjes gesneden, 3 grote uien, 75 gr. bakboter, 2 el. bloem, 1 tl rozemarijn, ½ theelepel gemalen kruidnagel, 1 flesje bockbier, 1 bouillonblokje, 2 laurierblaadjes, 12 verse pruimen (gedroogd mag ook), zout en peper.
 
Bereiding:
Bak in een braadpan het vlees dat in blokjes gesneden is bruin in hete boter. Snijd de uien in repen. Voeg toe aan het vlees en bak tot ze zacht zijn. Bestrooi met meel, roer goed en laat doorwarmen. Voeg zout, peper, rozemarijn en kruidnagel toe. Schenk er 2 dl. water bij, goed roeren. Schenk dan rustig het bockbier erbij. Roer tot het niet meer bruist. Voeg bouillonblokje en laurierbladen toe. Laat het gerecht tot 1 tot 1,5 uur zachtjes pruttelen op een klein vuurtje. Deksel schuin op pan, af en toe roeren. Voeg een half uur voor het eind gehalveerde en ontpitte pruimen toe. Proef en voeg zo nodig zout en peper toe.
Lekker met rode kool met appeltjes en kruimig gekookte aardappels met peterselie. Natuurlijk staat er een mooi herfstbruin bockbier naast het bord.
N.B.: Alcohol vervliegt tijdens het koken. Ook geschikt voor kinderen dus.
Eet smakelijk.